Dierlijke producten in McDonald’s friet? Ho, uhh, wacht! Wat? Hoe kan er een dierlijk product in de friet van de McDonals’s ziten? Een client van mij vertelde mij dit vandaag. Waarom ze dit vertelde is omdat ik natuurlijk vegetarisch ben en geen vlees eet. Alles waar ook maar iets dierlijks in zit, dat eet ik niet. Toen zei mij dit vertelde schrok ik, omdat dit het enige is wat ik eigenlijk nog eet bij de McDonald’s. En omdat het maar “patat” is denk je hier helemaal niet over na. Maar hoe zit dat dan?
Wil jij mij volgen op sociale media?
Via deze linkjes kom je bij mijn sociale media: Insta & YouTube
Dierlijke producten zitten eigenlijk overal wel in waarvan je niet wist dat ze erin zaten. Kaas bijvoorbeeld. Veel vegetariërs weten dit misschien niet, maar als je jezelf goed ingelezen hebt, weet je dit wel. Maar over kaas gaan we het nu niet hebben. Daar schrijf ik wel een keer een ander blog bericht over. Weten jullie hoeveel ingrediënten er in de McDonald friet zit? Wel 14! Heel veel dus!
Friet of ook wel patat genoemd, kennen wij als een aardappel product. Zo hoort het ook. Er hoort verder niets geks in te zitten. Iedereen hoor je altijd zeggen dat de friet van de McDonald’s toch het lekkerst is. Ja, ook ik roep dat! Toch ben ik daar sinds vandaag KLAAR mee! En dan zou je denken: “Zo kun je niets meer eten.” Oh, ik kan genoeg eten! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de frituurolie die wordt gebruikt. Ook dat kan dierlijk zijn. Want waar wordt patat dan in gebakken? In plantaardige olie of dierlijk vet, zoals rundvet? Dat is per snackbar verschillend, dus ook bij de McDonald’s weet ik niet zeker wat zij gebruiken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig airfryers hé.
Wat voor ingrediënten zitten er in Mc friet?
- Dimethylpolysiloxane (E900): Dit is een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier wordt het gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Dit spul is ook bruikbaar tegen hoofdluizen.
- Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Dit wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.
Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze besprenkeld met een mix van: koolzaadolie, sojaolie en maisolie, natuurlijke rundvleesaroma’s, gehydrolyseerde tarwe, gehydrolyseerde melk, gehydrolyseerde soja, citroenzuur. Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te krijgen en houden na het frituren. Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.
Vragen van consumenten of de frites geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonalds ontkennend beantwoord. Bij de productie van de snack worden dierlijke ingrediënten gebruikt. McDonalds heeft daar overigens nooit een geheim van gemaakt.
Als je dit allemaal leest gaan je nekharen wel overeind staan! Dan zeggen ze: “je moet niet alles opzoeken over eten.” Nee klopt. Maar soms is het fijn om te weten wat erin zit. Althans, dat vind ik.