Thuistest baarmoederhalskanker

Door Kimberley mei2,2020
Ik doe een zelftest

Thuistest baarmoederhalskanker. Ik had er nooit van gehoord, maar inmiddels ben ik dertig jaar geworden en heb ik twee weken na mijn dertigste een brief door de brievenbus gekregen voor een baarmoederhalskanker onderzoek. In het verleden, en dan praat ik over zeker zeven of acht jaar geleden, heb ik ook zo’n test laten doen bij de huisarts. Gewoon omdat ik dat zelf wilde voor de zekerheid! Hier kwam niets uit gelukkig. Nu moet ik het wel doen omdat ik de leeftijd ervoor heb gekregen. Tussen de dertig en zestig jaar krijg je om de vijf jaar een uitstrijkje bij de dokter. DOEN!

Voordat ik de brief thuis kreeg las ik op internet dat je ook een zelftest kan aanvragen om thuis te doen. Ik dacht: ‘dit is mijn kans!’. Ik ga echt niet weer naar de dokter en mezelf pijn laten doen, want bij mij was het wel gevoelig. En ik ben niet de enige. Ik denk dat de meerderheid van de vrouwen het géén prettig onderzoek vind. Of zit jij er niet tegen op? Laat het mij in de reacties weten. Ik heb deze thuistest voor baarmoederhalskanker direct aangevraagd. Dit is heel makkelijk om te doen. Binnen twee weken ontvang je de test en kun je thuis aan de slag gaan. Inmiddels heb ik de test gedaan!

Thuistest voor baarmoederhalskanker

Laten we het er eerst over hebben HOE je deze test thuis gestuurd krijgt. Zo ziet het (brievenbus) pakketje eruit. In de envelop zit de test én de 3 stappen die je moet ondernemen voordat je de test kan opsturen. Eigenlijk was ik best zenuwachtig om de test op deze manier te “unboxen”. Bbbrrrr!

Thuistest voor baarmoederhalskanker

Er zit netjes een gebruiksaanwijzing bij hoe je de test moet afnemen. Dit moet je écht doen om niet de test te verpesten! De test is eenmalig te gebruiken. Als het fout gaat moet je een hele nieuwe test aan gaan vragen op de website. Niet dat het erg is, maar alles duurt dan weer een stukje langer.

baarmoederhalskanker

Zelftest

De test ziet er zo uit van dichtbij. Ik heb hem niet open gemaakt op de foto, omdat dit niet hygiënisch is. Hieronder zie je de verpakking met hoe je de test moet versturen. Alles is er netjes bijgeleverd.

Thuistest

Maar hoe ging de test?

Eerlijk gezegd was ik wel een beetje bang hoor. Ik vond het bij de dokter totaal niet fijn! NU moest ik het zelf doen. Ik heb eerst goed mijn handen gewassen. Dat staat ook duidelijk in de beschrijving.

Daarna moet je de test openmaken. Je kan de test staand of liggend doen. In eerste instantie wilde ik liggend, maar ik heb toch voor staand gekozen. Ik heb één been op de wc gezet en de andere op de grond. De test heb ik ingebracht tot hoever dat moest. Als de vleugels van de test de buitenkant van de vagina raken ben je goed bezig, dan zit het staafje erin. Als je zover bent duw je onderaan de test het staafje omhoog. Door het onderste gedeelte van de test in te drukken schiet je het kwastje eigenlijk in de vagina. Dit gaat ver genoeg om vaginaal vocht af te nemen. Dit voel je wel een beetje.

Je draait het onderste gedeelte nu vijf keer rond. Bij elke draai die je maakt hoor je een klik. Daarna haal je het staafje uit de vagina en klikt het staafje weer naar binnen en doet het in de verpakking en in de envelop. De gegevens zijn aan jou test verbonden, dus de test kan alleen JIJ doen. Als de test goed getest is en ze hebben iets gevonden, moet je alsnog naar de huisarts om je opnieuw te laten testen! Zo komen ze er écht achter in welke pap je zit en kunnen zij je zo snel mogelijk helpen.

Opsturen en over drie weken heb je de uitslag!

Hebben jullie zelf wel eens zo’n baarmoederhalskanker test gedaan? Laat het mij weten.

 

 

 

Related Post

16 gedachten aan “Thuistest baarmoederhalskanker”
 1. Ik vind het maar super eng zo een test. Het moet gebeuren. Je bent dapper. Mijn nichtje heeft zich eraan gewaagd. Ze ging naar de arts. Ik ken denk ik niemand die een zelftest heeft gedaan. Goed dat je hier aandacht voor vraagt.

 2. Goed dat er thuistesten zijn, maar wat is de betrouwbaarheid van die thuistest in vergelijking met de ziekenhuistest?

 3. Ik heb ook de thuistest gedaan. Niet omdat het pijnlijk is, maar omdat ik echt gruw van inwendige onderzoeken en naar de huisarts gaan in het algemeen. Ik vond dit echt een uitkomst.

  De betrouwbaarheid is net zo groot als een test bij de huisarts Henk. Het enige nadeel is dat je als ze wat vinden alsnog een onderzoek bij de huisarts moet.

 4. ik vind die testen ook naar en eng. maar het zelf doen, vind ik nog veel enger: niet dat ik bang ben voor het inbrengen± een tampon breng je ook in…Maar wie zegt dat ik het goed doe??
  nee ik ga wel naar de huisarts

 5. Ik heb die leeftijd nog niet bereikt, maar ik denk dat tegen die tijd mijn voorkeur ook uit zal gaan naar een zelftest.

 6. Ik vind die onderzoeken verschrikkelijk omdat het de laatste keer iedere keer pujnlijk was. Tot je zestigste, pfff, dan hooguit nog twee x. Aftellen maar. Stoer dat je het zelf hebt gedaan, weet niet of ik dit zou durven.

 7. Zo interessant! Even gecheckt en jammer genoeg nog niet mogelijk in België dus mag alsnog naar de dokter 😄.

 8. Zo’n zelftest is wel een uitkomst inderdaad. Kost het ook geld of heeft iedereen recht op een eenmalige gratis test?

  1. Dag Manon,

   Nee het kost niets. Als je de leeftijd hebt bereikt en je krijgt een brief, staat daar ook in hoe je hem kunt bestellen. Je hebt er recht op!

 9. Mijn mening : zelftest gedaan vanochtend, ik vond het prima gaan en vele malen prettiger ervaren dan bij de huisarts. Nu natuurlijk hopen op een goede uitslag 🤞

 10. Ik heb de zelftest gedaan, het ging goed naar mijn idee. Een tampon inbrengen lukt niet bij mij, als ik gat dan toch probeer zit de tampon nooit fijn en voel die duidelijk zitten. Toen ik het borsteltje uit schoof door op de rode knop te drukken voelde ik een naar raar gevoel, maar ronddraaien ging prima. Hopelijk heb ik het goed gedaan. Vooral goed opgelet dat ik het borsteltje niet aan raakte met mijn vingers.

  1. Hey Marina,

   Ja je voelt het inderdaad wel iets van binnen als je het staafje naar binnen brengt en het kwastje uitschuift, maar alsnog minder pijnlijn (je voelt het haast niet) dan een écht uitstrijkje!

  1. Hoi Saskia,

   Ja dat is enorm fijn dat wij dat kunnen. Persoonlijk vind ik het bij de huisarts niet erg fijn. Heb jij daarom ook een zelftest besteld?

   Groetjes Kimberley

 11. Ik heb hem zojuist gedaan, voor de tweede keer in mijn leven. Wist niet meer dat dat kwastje ook nog naar buiten moest worden geduwd en het was inderdaad wel even lichtelijk gevoelig.
  Ik durf het uitstrijkje niet te laten doen door iemand anders omdat ik in het verleden meerdere keren te maken heb gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, waar ik ook een soort van vaginisme aan heb overgehouden, plus ptss.
  Ik vind alleen de wachttijd vreselijk. Dan ga ik in de tussentijd piekeren over slechte uitslagen en raak ik serieus in paniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *