Heb ik een slaapstoornis?

Door Kimberley dec19,2018
Heb ik een slaapstoornis?

Heb ik een slaapstoornis? Dat is wat ik mezelf al zo’n tweeënhalf jaar afvraag. Vele mensen om mij heen weten ook niet wat er aan de hand is. Het enige wat zij weten en zien, is dat ik enorm veel slaap, moe ben en soms nergens zin in heb. Ik wil jullie graag wat meer vertellen over dit vervelende kwaaltje om het maar even zo te noemen. Vandaag leg ik jullie uit hoe ik hier achter kwam en wat het met je doet in het dagelijks leven. Kom op!

Heb ik een slaapstoornis?

Ruim drie jaar geleden kwam de oorzaak van mijn vermoeidheid naar boven: pfeiffer! Het zat in mijn bloed, maar het was niet meer actief. Daarna ben ik 2 jaar lang van afspraak naar afspraak geweest voor mijn klachten. Mijn vermoeidheidsklachten welteverstaan. Elke keer stuurde ze mij maar weg met: ‘doe maar een bloedtest’. Elke keer kwam daar niets uit. Toch bleef ik weer telkens terug komen, maar ze deden telkens maar niets. Nu wetende dat ze zoiets helaas niet via bloed kunnen zien.

Hoe kwam ik achter mijn symptomen?

Heel gek, maar ik zat op Facebook te kijken in mijn tijdlijn en ineens kwam er een plaatje voorbij van RUMAG. Daarin stond, dat als je langer dan twaalf uur slaapt je hypersomnie zou hebben. Zo ben ik dus op Google gaan zoeken naar wat dit inhield en wat de klachten hiervan zijn. Ik herkende mezelf meteen in deze symptomen!

Toen ben ik weer naar de huisarts gegaan dit jaar met dit verhaal. Ze zeiden: ‘als jij je hierin herkent hebben we nog één optie. Dat is je laten testen in het slaapcentrum.’ Het ergste is nog wel dat ze zelf niets doen, maar jij zelf met iets moet komen. Dat zijn huisartsen tegenwoordig. Ik heb dit aangenomen en kreeg een verwijzing. Ik moest een test doen op internet en die test uitprinten en naar het ziekenhuis opsturen. Het ziekenhuis zou mij dan persoonlijk uitnodigen als de testen resultaat zouden hebben. En dat hadden ze! Nu kan het beginnen!

Klachten in het dagelijks leven zijn:

Te snel vermoeid

Geen zin hebben in iets

Overal moe van worden

Minder energie

Ongewenst in slaapvallen

Vroeg slapen

In de middag dutjes doen

In het dagelijks leven is het soms lastig om bijvoorbeeld iets te doen wat veel energie kost. Ik moet vaak slapen als ik weet dat we een feestje hebben in de avond. Soms val ik ook gewoon in slaap als Chelsey en ik een film aan het kijken zijn. Niet leuk voor haar, maar ik kan er niets aan doen en zo vaak gebeurt dat ook niet. Als we een dagje Efteling hebben, merk ik ook dat het mij veel energie kost, maar ik doe alles voor die kleine natuurlijk en ik geniet er ook heel erg van om met haar weg te zijn. Ook kan ik rustig twaalf tot vijftien uur achter elkaar slapen. Soms slaap ik ook om 18:00 uur al en wordt ik de volgende dag om 7:30 uur wakker. Het maakt niet uit hoe laat ik naar bed ga, ik blijf moe en sta moe op. Het is vaak een strijd om de dagelijkse dingen te doen.

Hieronder heb ik een video voor jullie waarin ik nog meer uitleg over deze ‘aandoening’.

Related Post

Eén gedachte over “Heb ik een slaapstoornis?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *