Ik Draag Een Implanon

Je leest het al. Deze blog gaat over de implanon. Wat is het? Hoe werkt het? Hoeveel kost het? Wat zijn de nadelen en voordelen? Deze dingen ga ik allemaal met jullie bespreken. Ik zelf heb deze dus laten zetten. Ik ga je dus een aantal dingen vertellen hierover, maar of het wat voor jezelf is, is iets persoonlijks denk ik. Ik wilde perse geen prikpil of spiraal of wat anders. Ik draag een implanon en ik vertel je er vandaag alles over.

De moeders van nu weten het misschien wel, je wilt niet aan de pil want die ga je vergeten, je wilt geen spiraal want dat moeten ze inwendig doen, je wilt geen prikpil want dat zou je dik maken. Nou zo zat ik dus ook te denken. Ik dacht: ‘vroeger had ik de pil’, dan praat ik over 5 jaar geleden. Ik vergat deze elke keer, dat was niet normaal. Ik kon er gewoon niet aan wennen dat ik dat elke dag moest innemen, wat deed ik dan? Ik nam er

gewoon twee tegelijk in en dan lag ik de volgende dag kotsend boven een emmer. Dat was dus niet de bedoeling dus stopte ik er maar mee. Super lang heb ik de pil ook niet gehad. Ik vond het eerlijk gezegd maar niks. Over de prikpil en dergelijke dacht ik toen die tijd nog niet over na. Tot dat ik Chelsey kreeg. Op 15-02-2014 is Chelsey onze dochter geboren en 4 weken later mocht ik mijn ‘nieuwe’ pil gaan zetten. Daarbij horen de vragen en antwoorden die hieronder staan. Hopelijk kan je er voor jezelf iets uithalen. Lees je snel mee?

Wat is het en hoe ziet het eruit? Het is een lang wit dun staafje. Hieronder heb ik een afbeelding voor jullie. Zo ziet het staafje er dus uit. Hierin zitten de hormonen. Dit werkt het zelfde als de pil. Het werkt voor 99%.

cost-of-implanon-210430913

Waarom ben ik eigenlijk tot dat besluit gekomen? Ik heb het er niet zo op dat ze binnenin lopen te wroeten om het zo maar te zeggen. Ik had het allemaal wel een beetje gehad vooral 4 weken na een bevalling vond ik het nogal snel en ik zat er ook echt niet op te wachten. Toen ik naar de huisarts was geweest om een gesprek te hebben over alle hulpmiddelen, kwam deze er toch wel uit, waar ik dus ook al aan dacht. Ik ging ervoor!

Waarom na 4 weken? Omdat ik borstvoeding gaf (wat ik 6,5 week heb kunnen volhouden) en dan mocht je niet meteen voor de implanon gaan. Je moest ook weer normaal ‘menstrueren’. Maar dat is bij iedereen wel anders.

Hoe hebben ze het geplaatst? Ze gingen eerst mijn boven arm verdoven met een spuit/prikje want het moet onder mijn huid worden geplaatst. Wat een groot ding was, van wat ik me herinner. Waarom gebruiken ze altijd van die grote naalden als het zo’n klein prikje is? Maar goed, toen dat klaar was lieten ze me een paar seconden wachten en toen kwam het hoor: de implanon, ik kon niet meer terug, maar dit is wat ik wilde! Ze hadden een soort van nietmachine: zoals je ziet staat er hier een afbeelding van de ‘nietmachine’.  Apart he jongens?

anticonceptivos_reproduccion

Hiermee schieten ze eigenlijk de implanon in je arm, een fractie van een seconde en je bent klaar. Het doet geen pijn en de prik trouwens ook niet. Tenzij je echt bang bent voor naalden, dan is het een ander verhaal. Als je klaar ben krijg je verband om en een papiertje mee met wanneer je deze hebt laten zetten en die moet je altijd bij je houden als je weg gaat. Stel dat je een ongeluk krijgt kunnen ze zien/weten dat er zoiets in je arm zit. Het kan een blauwe plek veroorzaken, maar dat is niet erg, dat hoort erbij. Oh en nog even dit: Als je rechtshandig bent, wordt het staafje in de linkerarm geplaatst en andersom. Geen idee waarom, maar het is zo.

Hoelang blijft zoiets zitten? Dit blijft 3 jaar zitten en daarna moet je terug komen om hem te verwisselen. Wil je dat niet, dan laat je alleen het staafje eruit halen. En dan duurt het even voor de hormonen eruit zijn.

Hoelang ben je beschermd? Zoals ik al blijft dit 3 jaar zitten en ben je ook 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Er is 1% bij die wel zwanger kan raken tijdens deze implanon, maar het werkt zoals ik al eerder zei precies zoals de pil en werkt voor 99%. Alleen je hoeft hier niks voor te slikken. Makkelijk is het he?

De kosten: De kosten hangen af van je eigen risico je moet wel bijbetalen.

Een aantal nadelen zijn: Je word onregelmatig ongesteld. Dus neem altijd iets mee! Je kan 1 week ongesteld worden maar ook 2 dagen of zelfs 1, dat is verschillend. Je kan hevig bloeden maar ook amper iets. Hoofdpijn, duidafwijkingen, gewichtstoename, ontsteking van de vagina. Dit kan allemaal gebeuren maar het hoeft niet.

De voordelen zijn: Je bent 3 jaar beschermd en hoeft er niks voor te doen. Je hoeft er niet aan te denken, alles gaat vanzelf Menstruatie is minder pijnlijk.

Zie je het zitten in je arm en voel je het? Ja dat voel je. En het is best wel grappig. Ook zie je het zitten maar dan moet je je huid wel samentrekken/straktrekken. Hieronder heb ik een afbeelding gevonden van hoe het eruit ziet als hij in je arm zit. En hoe het erin zit. De eerste afbeelding is wat wazig. Hopelijk is de rest duidelijk.

clip_image003

965982f18c1c6a4450d1757dcaa30051implanon-implant-504x448

6 Comments

 1. 13 november 2014 at 12:44 pm

  Nog een nadeel is inderdaad dat je het voelt, voor mij dan! Zeker in het begin kreeg ik daar echt de kriebels van als ik dat voelde bij jou! Haha

  • Kimberley
   Beantwoorden
   13 november 2014 at 6:21 pm

   Nu toch niet meer?

   Liefs, je schatje!

 2. 13 november 2014 at 3:15 pm

  wauw thnx dit had ik ff nodig! ik wil ook geen spiraal! de pil vergeet ik en daar voel ik me ook niet fijn bij,..de nadelen zijn vlgns mij hetzelfde als je het vergelijkt met de pil en spiraal,.. dus ik ga er toch wel goed over nadenken lijkt me wel het makkelijkst! thnx girl! xx

  • Kimberley
   Beantwoorden
   13 november 2014 at 6:21 pm

   Alsjeblieft meis. Doet me goed dat je er wat aan hebt. Ik dacht dat ik dit wel kon bloggen voor vele meiden en/of moeders. Fijn 🙂

   Liefs, Kimberley

 3. 13 november 2014 at 10:43 pm

  Ik heb hier een jaar geleden ook om gevraagd. De dokter vertelde mij dat ze dit niet meer in Nederland deden omdat veel van die staafjes gaan zwerven in het lichaam. Ik blijf dus gewoon bij mijn pil en elke dag de pil slikken went zeker!

  • Kimberley
   Beantwoorden
   13 november 2014 at 11:03 pm

   Dat kan gebeuren, komt weinig voor zeiden ze. Daarom willen ze ook nog wel eens echo’s uitvoeren om te kijken of het staafje goed zit! Ze zeiden tegen mij ook als ik merk dat ie uit t zicht is ik aan de bel moet trekken maar hij zit er nog netjes. Het kan, maar t hoeft dus niet. Gr Kimberley

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *