Lichtkunstfestival VONK in Houten

Door Kimberley nov13,2021
Lichtkunstfestival VONK in Houten

Lichtkunstfestival VONK in Houten. In de herfstvakantie wilde we wat gaan doen, maar wat? Samen met Chelsey ben ik gaan kijken wat er zoal de vinden was op internet en we kwamen uit in Houten. Bij Fort het Hemeltje, waar je lekker kunt wandelen gaven ze deze herfstvakantie een lichtkunstfestival. Waar je normaal dus relax wandelt, was het nu omgetoverd in een licht festival. Wij waren benieuwd, kochten tickets en gingen erheen. Wil je meer weten over dit uitje? Blijf dan lekker lezen. Veel plezier!

VONK moet je echt in de avond beleven. Wij kregen deze dag ook telefoon dat de tijden waren verzet. Dit omdat het nog niet donker genoeg zou zijn. Wij hadden namelijk een tijdsblok van 18:15 uur. Rond dit tijdstip was het nog erg licht. Wij werden verzocht om zo rond een uurtje of 19:30 uur te komen. Wij kwamen uiteindelijk om 20:00 uur aan. Een perfecte tijd, want alles was écht donker! Laten we gaan!

Voor je doorgaat met lezen, kun je mij ook op de volgende sociale media accounts volgen! Zo blijf je altijd op de hoogte van alles wat er in mijn leven speelt! Instagram, Facebook, Youtube & Tiktok

Lichtkunstfestival VONK in Houte

Bij binnenkomst zie je dit mooie “Wood Wide Web”. Chelsey en ik waren hiervan echt onder de indruk! Toen we een stukje verder waren kwamen we meteen bij het eetgedeelte. Dit was allemaal buiten en je kon er gewoon iets bestellen en plaats nemen. Er stond een vuurkorf waar je bij kon staan, maar ook marshmallows kon roosteren. Ook kon je wijn/bier halen en wat eten. Het was een gezellige sfeer.

Veder op ga je het fort in. Hier binnen kun je ook verschillende kunst projecten bekijken. Dit kun je zien in mijn VLOG (deze staat ook hieronder aan het einde van dit blog). Als je hieruit bent kom je een mooi verlicht paadje op. In de verte zagen we meteen wat moois. In de video zie je wat Chelsey haar reactie hierop was! Een prachtige reactie en dat vond de meneer die daar stond ook. Dit prachtige kunstwerk heet ‘Stardust Boogie’. We hebben hier best een tijdje staan kijken, want het was echt adembenemend!

Het was heel lastig om dit stukje op de foto te zetten omdat het continu beweegt.

Hieronder zie je het kunstwerk ‘BLUP’. Ik wist eerlijk gezegd niet helemaal hoe ik hier na moest kijken, maar gaaf vond ik het dus wel. Dit veranderde steeds van kleurtjes. En om dat al te zien vond ik mooi.

Lichtkunstfestival VONK in Houten

Deze buizen geven licht. Maar ze geven niet zomaar licht. Zodra jij gaat stampen, schreeuwen, praten of iets anders doet wat hard geluid geeft, gingen de lampen af. Hoe harder, hoe hoger de lampen gingen. Je kan ze dus helemaal tot het hoogste punt laten “zingen”. Dit kunstwerk heet ‘Opluchten Verlicht’. In mijn video kun je horen én zien hoe wij het voor elkaar kregen om de lampen te laten “zingen”. VLOG.

Lampjes die licht geven

Telkens als je naar het volgende kunst object gaat, loop je over leuke verlichte paadjes. De ene keer met gekleurde lampjes en de andere keer zie je een verlichte boom. Heel erg leuk en heel sfeervol gedaan!

Lichtkunstfestival VONK in Houten

Dit mooie en leuke kunstwerk heet ‘SensOrgan’. Als je hier met je handen over heen gaat geeft het licht. Ik verwijs je naar mijn video ‘Lichtkunstfestival VONK in Houten ❤ VLOG #106 om de beleving hiervan te ervaren en te luisteren naar het relaxte muziekje wat hierbij zit. Echt heel leuk gedaan zeg!

Lichtkunstfestival VONK in Houten

Meer foto’s van de objecten heb ik helaas niet kunnen maken omdat sommige plekjes iets te donker waren, maar als je alle objecten en namen wil zien, ga dan naar VONK .

Lichtkunstfestival VONK

Hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen?

Bron VONK: Programmeur en kunstenaar Lotte Zuijdwijk over hoe ze te werk is gegaan: “Het idee is ontstaan vanuit de vele wandelingen tijdens de lockdown. Je leert de dingen die je in je omgeving ziet opnieuw waarderen, en vanuit daar zijn we het programma gaan maken.” Zo zie je bij VONK hoe bomen ondergronds met elkaar communiceren, neem je een kijkje in de levenscyclus van een libelle en ervaar je hoe waternevel tot leven komt als een fontein op het water. Wat vonden jullie lezers ervan? ❤

BRON VONK: De eerste editie van lichtkunstfestival VONK was een groot succes! Met ruim 7.500 bezoekers verkocht het festival nagenoeg uit. In de herfstvakantie verlichtte VONK Fort bij ’t Hemeltje. Op deze prachtige locatie, sinds kort UNESCO Werelderfgoed, vond het allereerste lichtkunstfestival van Houten plaats. Rondom, over en dóór het 19e-eeuwse fort liep een bijzondere en interactieve lichtkunstroute met spannende waterprojecties, performance art, lichtprojecties, interactieve installaties en meer. Treed binnen in een nieuw mini-universum van tegenstellingen tussen licht en donker, dag en nacht en tussen de natuur en de digitale wereld.

VONK tot volgend jaar!

Dit artikel is NIET gesponsord!

Op deze foto`s berust copyright. Deze mogen niet gebruikt worden door derde. Mits u toestemming heeft van Lifestyle Kimberley.

Related Post

4 gedachten aan “Lichtkunstfestival VONK in Houten”
  1. Dit is wat je noemt ware kunst met licht. Terecht dat ze dus de titel lichtkunstfestival gekozen hebben. Prachtig om te zien. En het lijkt mij heel leuk om er ook eens naar toe te gaan. Ik vind het overigens wel netjes dat ze jullie gevraagd hebben om wat later te komen dan jullie eerder gereserveerde tijdslot. Wanneer het helemaal donker is beleef je het toch een stuk intenser dan wanneer de schemer net inzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *