Donderdag dertien december heb ik een polysomnografie test gehad. In dit blog ga ik je uitleggen wat dat precies inhoudt en wat ze hiermee allemaal mee kunnen meten. Heb je mijn vorige artikel nog niet gelezen? Doe dat dan snel, want in dat artikel leg ik jullie uit hoe het mijn dagelijks leven beïnvloed als je last heb van vermoeidheid. Vandaag gaan we het hebben over polysomnografie.
Wat houdt een Polysomnografie test precies in? Tijdens een PSG onderzoeken we de oorzaak van iemand zijn/haar slaapverstoring. Dit gebeurt met een kastje. Dit kastje heeft allemaal ingangen. Hierin worden draadjes in geplugd. Hiermee is op de computer af te lezen op grafieken hoe en wat.
Hoelang duurt het onderzoek? Dat is variabel, maar vaak in de nacht. In de middag om 14:00 uur werd ik aangesloten met ’t apparatuur en deze moest ik de volgende dag weer inleveren om 8:00 uur
Wat is het doel van het onderzoek? Met het slaaponderzoek proberen ze de oorzaak van ’t slaapproblemen te achterhalen. Tijdens een slaaponderzoek worden gelijktijdig lichaamsfuncties gemeten. Tijdens de metingen kunnen we daarom ook de volgende lichaamsfuncties registreren.
- hersenactiviteit, die gemeten wordt met behulp van elektroden op het hoofd:
- oogbewegingen
- ademhaling;
- hartslag;
- spieractiviteit in kin en benen;
- zuurstofgehalte in het bloed;
- eventuele snurkgeluiden;
- lichaamspositie.
Tijdens een PSG wordt naar de ademhaling, snurkgeluiden, de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed, de beenspieraanspanningen en de lichaamspositie gekeken gedurende een avond en een nacht. Het onderzoek vindt grotendeels thuis plaats, wat ik dus zelf ook heb gehad. Hieronder vind je mijn video! Hierin neem ik je mee in mijn dag tijdens het onderzoek en de dag erna. Veel plezier!!!!!