Ik ben vegetarisch geworden!

Door Kimberley okt15,2022
Ik ben vegetarisch geworden!

Ik ben vegetarisch geworden! De één vindt het onzin, zoals sommige familie leden van mij en sommige vinden het prima. De reden dat ik vegetariër ben geworden zal ik jullie  uit leggen. En waarom ik géén veganist ben ook. Mocht je dit onderwerp interessant vinden, reageer dan in ieder geval met respect. Niemand doet wat fout en laat iedereen in zijn of haar waarde! Ook als je wél vlees eet ben je welkom.


Voor je doorgaat met lezen, kun je mij ook op de volgende sociale media accounts volgen! Zo blijf je altijd op de hoogte van alles wat er in mijn leven speelt! InstagramFacebook, Youtube & Tiktok


Vanaf dat ik ongeveer vijftien jaar was had ik al de interesse om geen vlees te eten. In die periode was er nog niet zoveel keuze als nu. Op die leeftijd besloot ik al door het leven te willen als vegetariër. Doordat ik nog thuis woonde en mijn ouders kookte, ging dit soms best lastig. Toch gaf ik aan geen vlees te willen. Ik kocht in die tijd van die vegetarische groente burgers. Ik vond ze lekker, maar mijn ouders niet. Op den duur gingen mijn ouders mij ermee plagen. “Oh, je houdt dit toch niet vol.” of “vlees is veel te lekker om te laten staan, waarom doe je dit nou?”. Ik vond dit vervelend. Waarom zou je dit roepen als je kind geen vlees wilt eten? Je kind steunen in dit proces is een betere optie. Toch was keuze vlees te eten makkelijker en ben ik dat weer gaan doen. Mijn hoofd is er altijd bij gebleven om ooit weer te stoppen.

Ik ben vegetarisch geworden!

Als je nu in de winkel kijkt lijkt alles tegenwoordig vegetarisch te zijn of de producten zijn 100% vegan. Ik hoor heel veel om mij heen dat mensen zich irriteren aan het feit dat alles maar vegetarisch wordt. Aan de ene kant vind ik dit goed dat er een keuze is om geen vlees te eten. Aan de andere kant hoeft niet alles vegetarisch of veganistisch te worden, want sommige mensen willen nog hun biefstukje eten!

Wat is het verschil tussen een veganist en vegetariër? 

Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn “veganisten”. Met “vegetariër” bedoelt men dus dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren. Ik eet dus ook nog zuivel en eieren. Ooit wil ik hier ook mee stoppen, al ben ik dit stiekem langzaam al aan het doen. Ik dronk eest heel veel melk en nu eigenlijk super weinig of helemaal niet. Het sluipt er automatisch in. Ook eieren eten doe ik weinig tot niet. Als je ziet hoe die diertjes gedrukt op elkaar zitten, niet buiten komen en niet normaal kunnen lopen, hoef ik geen eieren meer. En echt, een mens kan zonder vlees! Ik ben het levende bewijs!

Wat mag je niet als je vegetarisch bent?

Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in). En toch zijn er mensen die vegetarisch zijn en kaas eten. Wat dus niet mag.

Wat gebeurt er met je lichaam als je vegetarisch gaat eten?

Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht. Nadelen zijn er weinig. Je moet alleen zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt. Je moet ook genoeg noot soorten eten (ik doe dat zelf niet). Oeps!

Eet ik ook geen snoep meer?

Als ik snoep eet let ik er altijd op of er geen varkens of runden gelatine in zit. Snoep is namelijk vaak ook gemaakt van dierlijke vetten. Ook dat eet ik dus niet! Je hebt tegenwoordig vegan snoepjes in de winkel. Helemaal top, maar ook dat eet ik eigenlijk niet. Puur omdat ik het niet wil. Ik ben niet zo’n snoepkont. Ook met soorten kaas let ik erop of er geen stremsel in zit! Het is dus wel even aanpassen.

Ik ben vegetarisch geworden!

Wat drijft mij om vegetarisch te gaan eten? Dat vragen veel mensen zich af. Dat zal ik je uitleggen. Vegetarisch eten is een goede manier om dierenleed te voorkomen. Als je je leven lang vegetarisch eet, worden gemiddeld 900 dieren niet voor jou geslacht. Dit is ook de grootste reden dat ik géén vlees of vis meer eet. Ik ben zwaar tegen dierenleed, ik vind het zielig en als je erachter komt hoe deze beestjes worden behandeld vóór ze geslacht worden, wordt je niet blij! Zoals ik hierboven vertelde begon ik er al vroeg mee en toch begon ik weer vlees te eten. Op een gegeven moment at ik alleen maar kip als vlees bij mijn avond eten. Naarmate ik dat wat langer deed, wilde ik eigenlijk helemaal stoppen met vlees. Waarom zou ik alleen nog maar kip blijven eten als ik de rest ook niet meer eet? In één keer ben ik ook gestopt met kip eten. Inmiddels ben ik alweer vijf maanden vegetarisch en het gaat het heel goed!

Related Post

3 gedachten aan “Ik ben vegetarisch geworden!”
 1. Hoi Kim, ben je nog vega? Ik ben weer opnieuw begonnen. Mijn moeder reageert een beetje laconiek erover, ga je alleen spinazie eten.
  Inmiddels zit ik op dag 10 en voel me geweldig. Kinderen eten ook geen vlees en vis meer. Koken vindt ik erg leuk.
  Ben al eerder vega geweest, hield het toen 3 jaar vol.
  Met Kinderen krijg je altijd commentaar en omgeving reageert niet altijd positief. Veel mensen denken ten onrechte dat wij vlees nodig hebben..

  Hou vol, een leven zonder vlees is echt wel beter.

  Liefs Patricia

  1. Dag Patricia,

   Ik ben zeker nog vegetarisch! In mei dit jaar alweer twee jaar en het is alsof ik nooit anders gegeten heb. Van veel mensen krijg ik altijd nog steeds de vraag: “waarom?” en “doe je dat echt om de dieren?”. Mijn oma blijft ook nog gek reageren van: “ach, kind eet nou toch vlees je hebt het nodig”. UMMMM, nee! Nodig heb ik het zeker niet. Je kunt het Patricia! Zet hem op! Een leven zonder vlees is zeker beter. Qua gezondheid, maar zeker ook voor alle diertjes in het leven.

   xOxO Kimberley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *