Chronische bijholteontsteking

Chronische Bijholteontsteking

Chronische bijholteontsteking. Wat valt daar aan te doen? Er zijn verschillende methodes. Je kunt bijvoorbeeld een antibioticakuur krijgen zodat alle ontstekingen weg gaan, je kunt gaan spoelen en dat je leven lang, je kunt spray gebruiken, maar je kunt ook geopereerd worden. In dit artikel leg ik jullie kort uit hoe het allemaal bij mij begonnen is en hoe ze erachter kwamen. Lijkt het je leuk om te lezen? Doe dat dan even zeker. Het is het waard!

Ten eerste wil ik wel mededelen dat ik al drie jaar lang in het ziekenhuis heb rond gelopen, terwijl ze op niks uitkwamen. Ze kwamen er drie jaar geleden wel achter via een scan in het Antonius in Nieuwegein dat ik een chronische bijholte ontsteking had. Eigenlijk werd hier niets mee gedaan. Ik had ongelofelijke pijn in mijn hoofd en bijholtes. Zelfs het stomen deed onwijs veel pijn. In het vorige artikel vertel ik dus ook hoe ze er dit jaar zijn achter gekomen en dat ik geopereerd zou kunnen worden. Oei, spannend! Toch nam ik ’t besluit om het te doen.

Wat gaan ze opereren dan?

De bedoeling van de operatie is dat ze mijn bijholtes gaan schoonmaken en mijn holtes in de bovenkant van mijn neus gaan verbreden. Daarnaast gaan ze mijn neusschelpen verkleinen. Klinkt best gek hé? Maar toch is het zo. Hieronder zal ik jullie gaan uitleggen hoe ze de operatie gaan uitvoeren en hoe het allemaal werkt.

Chronische Bijholteontsteking

Hoe doen ze dat dan?

Als je voortdurend een neusverstopping hebt vanwege een gezwollen neusschelp kun je daaraan geopereerd worden. Dit gebeurt met verhitting, met de zogenaamde Celon-techniek. De behandeling gebeurt op de polikliniek KNO/Hoofd-halschirurgie onder plaatselijke verdoving. Bij deze ingreep worden de neusschelpen verkleind met radiofrequentie thermotherapie, ofwel verhitting. Door de verhitting verschrompelt het weefsel aan de binnenkant van de neusschelp en neemt het volume af. Doel van de behandeling is om de neus meer open te maken waardoor een betere neuspassage en ademhaling mogelijk is. De behandeling wordt toegepast bij gezwollen neusschelpen door bijvoorbeeld allergie of overgevoeligheid. Klinkt wel een beetje eng hé?!

Hoe gaat de bijholte operatie? Voor een goed zicht op het operatiegebied kan de KNO arts gebruik maken van een modern hulpmiddel, een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig de inhoud van de neus bestudeerd kan worden. Kijkend door de endoscoop die via de neusopening is ingebracht, kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten open leggen. De endoscoop maakt het mogelijk om tijdens de operatie goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust gelaten kunnen worden. De operatie duurt ongeveer tussen de dertig tot zestig minuten. Appeltje eitje toch?!

Op 27 maart 2018 wordt ik geopereerd en hierna volgt er natuurlijk nog een uitgebreid artikel én video!

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, dan kun je altijd mailen naar info@lifestylekimberley.nl of een reactie achterlaten in de reacties hieronder. Dit artikel is niet gesponsord, maar uit eigen ervaring geschreven.

Related Post

10 gedachten aan “Chronische bijholteontsteking”
  1. Best heftig om geopereerd te moeten worden voor zoiets. Maar inderdaad, het is natuurlijk niet vol te houden. Alleen al de hoofdpijn die gepaard gaat met bijholteontsteking is afmattend!

    Succes met je operatie.

  2. Ik kamp al 10 jaar met chronische ontstekingen. 2x geopereerd. Eerste keer de neusschelpen en tussenschot recht gezet. Tweede keer de ruimtes vergroot. Heeft niks geholpen. Zeker vier keer per jaar ontsteking. Wordt er langzamerhand doodmoe van. Spoelen, sprayen, regelmatig anti biotica of prednison. Het mag niet baten. Als iemand weet wat ik nog meer kan doen om het te voorkomen, hoor ik het graag. Ik heb nooit een loopneus, kan altijd ademen, er komt niets uit en toch zitten de holtes vol met veel druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *