Het Jumping evenement van 2022!

Door Kimberley aug14,2022
Het Jumping evenement van 2022!

Het jumping evenement van 2022! CSI Houten. Van donderdag tot en met zondag was het weer zo ver. Vorig jaar wilde ik hier al bij zijn, maar toen moest je je nog testen voor toegang. Uiteraard doe ik daar niet aan mee en kon ik dus niet gaan. Dit jaar is er geen testen voor toegang en dat gaf mijn moeder, Chelsey en mij de gelegenheid om dit event eens te mogen beleven. Wij hebben onze camera’s bij één gepakt en zijn zaterdag van 16:30 uur tot 18:15 uur hier geweest. Chelsey en ik hebben prachtige foto’s kunnen maken. Ook ga ik je uitleggen wat dit event inhoudt, zodat jij er volgend jaar bij kan zijn! Kom!


Voor je doorgaat met lezen, kun je mij ook op de volgende sociale media accounts volgen! Zo blijf je altijd op de hoogte van alles wat er in mijn leven speelt! InstagramFacebook, Youtube & Tiktok


Wat betekend CSI?

CSI staat voor ‘Concours de Saut International’ en het aantal sterren verwijst naar de hoogtes van de parcoursen en het prijzengeld dat verdeeld wordt onder de prijswinnaars. De deelnemers die aan start komen kunnen uit alle landen van de wereld komen. De hoogtes die in het programma zijn aangegeven, zijn de hoogtes waar over heen gesprongen word. Zo staat 1.15 voor 1 meter en 15 centimeter en zal de Grote prijs van Houten verreden worden over 1 meter en 45 centimeter. Een aardige hoogte dus.

Waar vindt het plaats?

Springwedstrijden kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden. Het parcours, dat wil zeggen de weg die de combinatie moet afleggen, is voorzien van hindernissen waarvan de vorm, de hoogte, de breedte en de onderlinge afstand verschillen. Het aantal hindernissen kan variëren en hangt af van de soort wedstrijd. Omdat verschillende sprongen tot één hindernis gecombineerd kunnen worden, ligt het aantal hindernissen meestal lager dan het aantal sprongen. Het springen gebeurt door middel van strafpunten, die toegekend worden bij tijdsoverschrijding en springfouten. Hieronder wat uitleg.

Het Jumping evenement van 2022!

Strafpunten

  • Als er een element van de hindernis bij de sprong afvalt, kost dit vier strafpunten – behalve bij iedere balk die niet de bovenste is.
  • Een weigering van het paard (oftewel het kruisen van de gereden lijn) kost vier strafpunten en de hindernis moet opnieuw genomen worden. Wanneer men B of L start, volgt bij de derde weigering uitsluiting en moet de combinatie het parcours verlaten. In de M en hoger is dit al na twee weigeringen.·
  • Een of beide hoeven in het water van de sloot, of een landing op het witte lint, geeft vier strafpunten.
  • Verzet van het paard (steigeren, achteruit lopen of langer dan twee seconden stilstaan) wordt bestraft als een weigering.
  • Valt het paard of de ruiter, dan volgt uitsluiting.
  • Bij tijdsoverschrijding van de (vooraf vastgestelde) toegestane tijd levert iedere 2,5 seconde die men te laat is één strafpunt op.

Als een paard weigert om over een hindernis te springen noemt men dit een weigering. Voor een weigering krijgt de combinatie vier strafpunten. Vroeger kreeg men drie strafpunten. Dit werd door het IOC veranderd. Na twee weigeringen wordt de combinatie uitgesloten. Paard en ruiter mogen het parcours dan niet afmaken. Er staat geen beperking op het aantal balken dat afgeworpen wordt. Voor elke hindernis waarvan een of meer balken afgeworpen wordt, krijgt de combinatie vier strafpunten.

Het Jumping evenement van 2022!

De combinatie kan ook strafpunten krijgen wegens tijdsoverschrijding. Paard en ruiter hebben dan het parcours te langzaam afgelegd. Het parcours moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Voor elke (aangevangen) seconde waarmee de combinatie die tijd overschrijdt wordt één strafpunt toegekend. Als de combinatie er langer over doet dan het dubbele van de toegestane tijd, wordt de combinatie uitgesloten. Er zijn heel veel regels voor een springwedstrijd. Heb jij wel eens een wedstrijd gezien?

CSI Houten

Wat vond ik ervan?

Doordat het erg warm was de afgelopen dagen vond ik het persoonlijk een beetje zielig voor de paarden. Eenmaal aangekomen zag ik dat het enorm goed was geregeld voor ze. Ventilatoren waar water uit komt, genoeg drinken, appeltjes etc. Er werd goed voor de paarden gezorgd. Ook voor ze moesten springen stonden ze voor een ventilator waar water uit kwam. Heerlijk! Je zag ze genieten. Het springen duurde helemaal niet lang per paard. Dat gaf mij weer een fijner gevoel. Was het druk? Persoonlijk vond ik dat meevallen. Maar misschien kwam dat omdat het event vier dagen duurde. Dan worden de mensen in ieder geval verspreid over deze vier dagen en is het op sommige dagen rustiger.

Het Jumping evenement van 2022!

Zoals je ziet heb ik ook prachtige foto’s kunnen maken. Daar ben ik erg trots op! Hieronder zal ik meer foto’s plaatsen, zodat je mee kunt genieten! Alle foto’s hebben Chelsey en ik samen gemaakt.

CSI Houten
Het Jumping evenement van 2022!

CSI Houten

CSI Houten
Houten paarden
Het Jumping evenement van 2022!

Het was erg mooi om te zien hoe hoog de paarden konden springen. Chelsey vond het helemaal geweldig natuurlijk, want dat is een écht paardenmeisje zoals jullie weten. Zij heeft erg genoten van deze dag. Zou ik er volgend jaar weer heen gaan? Ja hoor, maar dan wel weer voor een kortere periode zoals we nu ook gedaan hebben. De hele tijd aan een tafeltje zitten en kijken is niks voor mij haha.

Bedankt voor het lezen van dit blog!

Related Post

4 gedachten aan “Het Jumping evenement van 2022!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *